Terug

De 10 voordelen van bamboe

De 10 voordelen van bamboe

Waarom is bamboe zo populair? Wij zetten de 10 voordelen van bamboe op een rijtje.

Bamboe is hard op weg om de wonderplant van onze planeet te worden. Niet alleen komt deze plant, die eigenlijk een grassoort is, in verschillende werelddelen voor, je kan het ook nog eens bijna overal voor gebruiken. Zo worden bamboescheuten veel gebruikt in de Aziatische keuken, vind je het overal in de bouw terug en wordt het gebruikt als grondstof om onder meer lampen, servies, tandenborstelsrietjes en natuurlijk textiel van te maken. We zetten de voordelen van bamboe nog eens voor je op een rijtje:

Groot aantal producten
Er zijn een flink aantal producten die gemaakt kunnen worden van bamboe, waaronder zonnebrillen, horloges, kleding, handdoeken, bamboe vloeren en vele huishoudelijke producten. De verwachting is dat het aanbod aan producten de aankomende jaren fors zal toenemen.

Duurzaam
Bamboe producten zijn volledig natuurlijk en daarom enorm duurzaam. Voor de vele plastic producten die in onze huishoudens zijn binnengetreden komen steeds meer alternatieven beschikbaar. Niet alleen bamboe, maar ook linnen, kurk en andere natuurlijke grondstoffen zullen steeds meer als alternatief gebruikt gaan worden. 

Natuurlijk en chemicaliënvrij
Bamboe wordt geteeld zonder gebruik te maken van pesticiden of chemische meststoffen. Bamboevezel is 100% biologisch afbreekbaar.

Comfortabel
Bamboestof absorbeert drie tot vier keer water beter dan katoen, waardoor de huid bij warm weer comfortabel blijft en niet plakkerig wordt. De stof blijft 2-3 graden koeler in warme temperaturen en warmer bij lage temperaturen. Bamboe kleding is thermisch regulerend, schimmelwerend, antistatisch en houdt je koeler, droger, warmer en geurvrij.

Oneindige grondstof
Het mooie aan bamboe is, dat het zo snel groeit. Met een fors toenemend aantal wereldburgers is het essentieel gebruik te maken van de juiste grondstoffen. 

Bamboetextiel is superzacht en comfortabel

Als je bamboe in de bouw gebruikt, is het net zo sterk als staal. Maar als je het op een duurzame manier bewerkt tot bamboevezels waar kunstzijde (rayon) van gesponnen wordt, is het twee keer zo zacht als katoen. Het materiaal is bovendien super ademend, waardoor het je koel houdt in zomerhitte en warm in de winterkou. Omdat de vezels makkelijk verf opnemen, blijft de textiel langer mooi van kleur. Bovendien pilt bamboe veel minder dan bijvoorbeeld katoen.

Het is een luchtzuiverende plant

Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang. En daarmee helpt de bamboeplant ons dus letterlijk om makkelijker te ademen.

Het is een makkelijke plant, die snel groeit

Bamboe is een snelgroeiende plant, die het op bijna alle grondsoorten goed doet. Na het kappen groeit de plant vanzelf weer aan. Hierdoor kan het geteeld worden in gebieden die anders minder geschikt zijn voor landbouw. Bovendien ontstaat er op die manier geen ontbossing of gronderosie na de kap. Er zijn bamboesoorten, die per dag meer dan een meter groeien en binnen twee jaar hun volle lengte bereikt hebben.

Er is relatief weinig grond voor nodig 

Als je bamboe bijvoorbeeld vergelijkt met katoen, dan zie je dat de opbrengst tien keer zo hoog is bij hetzelfde landoppervlak. Anders gezegd: je hebt dus tien keer zo weinig land nodig om eenzelfde hoeveelheid bamboetextiel te produceren als katoen. Dit is een groot voordeel in een tijd waarin land schaars is en voedseltekorten dreigen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Koning Bamboe 4,7 / 5 - Reviews @ Trustpilot