Terug

10 Leuke weetjes over Bamboe!

10 Leuke weetjes over Bamboe!

Bamboe is een steeds bekender wordend fenomeen. Het wordt gebruikt in kleding, meubels, badartikelen en nog veel meer! Naast dat het dus steeds meer wordt gebruikt, is het ook super interessant!

10 Leuke weetjes over Bamboe!

In deze blog vertellen we jou de 10 leukste weetjes over Bamboe. Benieuwd naar wat er allemaal te ontdekken is over bamboe? Lees dan gauw verder en ontdek de magie van bamboe!

1. Is bamboe een boom of een plant?

Wat veel mensen denken: “bamboe is een boomsoort ’’, is in werkelijkheid helemaal niet waar. Bamboe is namelijk een plant-/grassoort. Het verschil zit hem in de cellen en buitenlaag van bamboeplanten en de cellen en buitenlaag van bomen.

In bomen tref je namelijk de meristeemcellen en een vasculaire cambium laag aan. Bij bamboe kun je dit niet terugvinden. Bomen groeien namelijk hun hele leven, zowel in dikte als in de hoogte. De meristeemcellen zorgen ervoor dat de boom elk jaar groeit in lengte en de vasculaire laag maken de boom elk jaar breder.

Bamboe kan sowieso niet breder groeien, wel kan het in lengte groeien, maar dit is enkel voor een korte periode. Hierdoor is bamboe geen boomsoort maar een plantensoort.

2. Hoezo heet ‘Bamboe’ eigenlijk ‘Bamboe’?

Een aantal mensen beweren dat de naam ‘Bamboe’ komt van het geluid dat deze plantensoort maakt wanneer het op de brandstapel ligt. Als bamboe verwarmd wordt gaat de hete lucht in de holle internodium kamers uitzetten. Hierdoor ontstaat een soort knal effect: bam-boem.

Andere beweren dat het woord afkomstig is vanuit Maleisië, waar het materiaal ‘Mambu’ werd genoemd. Vervolgens hebben Nederlanders in de 16e eeuw het veranderd naar ‘Bamboes’ en is het inmiddels ‘Bamboe’ geworden.

Wat het verhaal nu precies is, blijft nog even onduidelijk, maar beide zijn toch interessante verklaringen voor de naam ‘Bamboe’.

3. Hoeveel soorten Bamboe bestaan er?

Schrik niet, van bamboe zijn welgetelde 1575(!) soorten bekend. Binnen deze 1575 soorten zijn 111 verschillende geslachten te vinden en variëren de aantallen in houtachtige en kruidachtige soorten.

Het verschil tussen kruidachtige en houtachtige bamboe, is dat kruidachtige bamboe lijkt op gras en de houtachtige soorten vaak wat bredere en hoger zijn, en lijken op bomen.

Dat er zoveel verschillende soorten bamboe zijn klinkt misschien vreemd, maar dat komt omdat er maar 100 soorten worden gebruikt voor commerciële doeleinde. Nog een enkeling van de bamboesoorten wordt gebruikt als sierbamboe, maar het merendeel van 1575 soorten blijft ongebruikt.

4. Waar vind je deze bamboeplanten?

Mensen in de Benelux moeten we helaas teleurstellen, want bamboe groeit niet in Europa. Voor de rest groeit bamboe op elk continent (behalve op Antarctica). Bamboe is vooral te vinden in tropische en subtropische gebieden.

In de meeste gevallen is bamboe de secundaire vegetatie, maar in noordoost India, delen van Zuid-Amerika en oostelijke berghellingen in Afrika, is bamboe de primaire vegetatie. Het gaat dan echt om uitgestrekte bamboevelden.

Bovendien is bamboe een ontzettende weerbare vegetatie. Bamboe is namelijk goed bestand tegen temperaturen van -20°C en extreme droogte of vochtigheid. Hierdoor kan het goed groeien in veel verschillende gebieden.

5. Wordt bamboe net zo hoog als een huis?

Eerder hadden we het al over het verschil in bamboesoorten. Er zijn houtachtige bamboesoorten en kruidachtige bamboesoorten. De kruidachtige soorten zijn vaak wat kleiner en dunner en hebben wat weg van gras of riet.

De houtachtige bamboesoorten daarentegen zijn vaak wat langer. Sommige binnen de houtachtige bamboesoort groeien tot wel 30 meter hoog en zijn 20 centimeter breed. Dit is natuurlijk per bamboe weer anders, zo groeit bijvoorbeeld de Dendrocalamus sinicus tot 40 meter hoog en 30 centimeter breed. Oftewel, hoger dan een huis.

6. De snelheid waarmee bamboe groeit

Ook in dit geval verschilt de groeisnelheid per bamboesoort. De ene groeit 5 centimeter per dag en de ander 20 centimeter. Binnen deze grenzen groeien normaalgesproken de bamboeplanten.

Wel stopt bamboe op een gegeven moment met groeien, dit is vaak maximaal na één jaar.

Er is wel een Guinness World Record bekend van een bamboeplant die 91 centimeter op een dag groeide. Dit is alleen wel een uitzondering op de regel. Alleen met zeer voedingsrijke grond en de juiste vochtigheid en warmte kan het proces versneld worden.

7. De kracht van Bamboe

Bamboe is een erg stevig materiaal. De plant is erg flexibiel en kan wel tegen een stootje. Dit bleek ook tijdens de bommen op Hiroshima, alles was platgebrand en vernietigd behalve een bos met bamboeplanten.

Deze stonden nog overeind na de atoombom. Dit geeft wel aan dat bamboe erg krachtig en sterk is. Bamboe veert en buigt namelijk mee bij een impact, maar breekt niet.

8. Elektriciteit met bamboe

Wat misschien een van de leukste weetjes over bamboe is, is het feit dat bamboe stroom kan geleiden. Dit is door Thomas Edison (ontdekker van de gloeilamp) zelf getest en vastgelegd. Zijn team ontdekte dat gecarboniseerde bamboe elektriciteit kon geleiden en dat het bamboedraadje wel 1200 uur mee kon gaan.

Vanaf dat moment besloot Thomas Edison om bamboe te gebruiken in zijn lampen. Na vele andere materialen te hebben geprobeerd kwam bamboe als beste uit de test.

Men kwam er later achter dat bamboe beschikt over dunne nanobuisjes die stroom kunnen geleiden en zo elektriciteit mogelijk maken.

9. Bamboe red het klimaat!

Een van de beste klimaatredders: Bamboe. Waarom? Bamboe neemt namelijk meer dan 5x zoveel CO2 op uit de lucht als een boom. Dit wil zeggen dat bamboe ervoor zorgt dat het broeikaseffect sterk wordt verminderd.Bamboe kan per 10 000 m² hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot opnemen, terwijl bomen 15 ton CO2-uitstoot per jaar verwijderen

In plaats van een heel bos met bomen te planten, werken bamboeplanten 5x zo effectief!

10. Geluksbamboe, bestaat dat echt?

Als je dacht dat je alles had gezien van bamboe, dan is er altijd nog de geluksbamboe. Deze bamboe wordt ook wel de ‘Lucky Bamboo’ genoemd. De echte naam van deze soort is Dracaena braunii.

Het enige wat niet klopt aan dit verhaal, is het feit dat de Dracaena braunii helemaal geen bamboe is. De plant valt namelijk niet binnen de taxonomische rang van bamboe (verwantschap/stamboom).

Buiten dat is het nooit echt bewezen dat de plant geluk geeft, maar veel mensen geloven er wel in. Misschien is dat ook wel de kracht van ‘Lucky Bamboo’.

Naast al deze leuke feitjes over bamboe, is er ook genoeg wat er met bamboe allemaal kan worden gemaakt. Met bamboe kun je de meeste leuke dingen maken. Op onze website kun jij bekijken wat er allemaal van bamboe gemaakt kan worden.

Ben je benieuwd naar de artikelen? Kijk dan op onze website KoningBamboe!

 

Reacties

  • Placeholder

    Jasmijn Timmermans

    13 / 12 / 2021 @ 13:42

    Leuke blog over bamboe

  • Placeholder

    Saskia Nelleke

    13 / 12 / 2021 @ 20:27

    Leuke weetjes over bamboe heel erg leuk

  • Placeholder

    Omed Amiri

    13 / 12 / 2021 @ 20:41

    Ziet er netjes uit

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Koning Bamboe 4,6 / 5 - 223 Reviews @ Trustpilot
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »