Terug

CO2 Uitstoot compenseren door middel van bamboe planten

CO2 Uitstoot compenseren door middel van bamboe planten

De impact van vliegen ?
Elke keer als we in de auto of het vliegtuig stappen, wordt er CO2 uitgestoten. CO2 is het bekendste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de Aarde. En die opwarming is een gevaar voor al het leven op onze planeet. Ecosystemen raken uit balans (o.a. insecten die nodig zijn voor de bestuiving van ons voedsel sterven uit), er is kans op extreme hitte, overstromingen en hongersnood. Om maar wat te noemen. Wetenschappers sloegen in oktober vorig jaar alarm dat we veel meer moeten doen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan.

Wat maakt juist vliegen dan zo vervuilend?

Het feit dat vliegen zo vervuilend is, heeft twee belangrijke redenen:

  1. Uitlaatgassen op 10 kilometer hoogte hebben brengen meer negatieve schade toe dan op de grond.
  2. Het vliegtuig maakt het mogelijk om naar verre bestemmingen te reizen die via een alternatieve route lastig of zelfs helemaal niet te bereiken zijn. We maken meer kilometers en dat betekent meer negatieve impact op onze planeet.

Eén retourtje Bali staat gelijk aan vier jaar autorijden (Babette Porcelijn)

Een vliegtuig stoot gemiddeld 297 gram CO2 per passagier per kilometer uit (bron: co2emissiefactoren.nl). Een auto veroorzaakt een uitstoot van 220 gram CO2 per voertuig per kilometer. Zeker als je een auto met meerdere passagiers deelt, is de impact van een auto dus al snel minder groot. Tel daarbij op dat de afstanden die je met een auto aflegt vaak minder groot zijn en je hebt je verschil te pakken.

Als ik een versimpelde berekening maak (ik reken de tussenstop die we maakten in Brazilië niet mee en doe net alsof het vliegtuig me voor de deur afhaalt en afzet) lever ik met mijn reis naar Argentinië een negatieve impact van 11.411 kilometer maal 297 gram = 3.389 kilo CO2. En dat is alleen de heenvlucht. Dios mío! Het duizelt me gewoon een beetje, want, wereldwijd genomen stoten we gemiddeld per persoon 3.400 kilo CO2 per jaar uit.

Met één vlucht stoot ik nagenoeg even veel uit als 1 wereldburger gemiddeld genomen in een heel jaar.

De CO2-uitstoot van je vlucht compenseren

De enige échte milieuvriendelijke optie die er is om te vliegen is om niet te vliegen. Dat is voor mij dus – op dit moment – geen optie. Wat is dan het op één na beste alternatief? De CO2-uitstoot van je vlucht compenseren! Dit houdt in dat je ergens anders op de wereld CO2 “wegneemt”. Zo kun je bijvoorbeeld bomen planten of investeren in schonere kooktoestellen of energie. Ik koos deze keer voor een persoonlijk en bijzonder project: bamboe planten in Oeganda!

Bamboe planten tegen klimaatverandering – hoe werkt dat?

Een aantal maanden geleden kwam ik in aanraking met Bamboo Village Uganda. Ik leerde de initiatiefnemers én de ins- en outs van dit project kennen doordat ze hulp zochten bij de bouw van hun website. Aan zo’n mooi project wilde ik natuurlijk graag bijdragen. En zo kwam ik tot de ontdekking dat je middels het aanplanten van bamboe in Oeganda je CO2-uitstoot kunt compenseren.

Bamboo Village Uganda strijdt enerzijds tegen klimaatverandering door het aanplanten van bamboe, en anderzijds tegen armoede in Oeganda door het bouwen van huizen (uiteraard van bamboe) en de creatie van eerlijke banen. Twee vliegen in één klap dus! Beter voor de planeet én beter voor de mensen.

Bamboe is een natuurlijk “CO2 reservoir”, net als bomen en de oceaan. Het vormt een opslagplaats waar de CO2 die door onze dagelijkse activiteiten wordt uitgestoten wordt verzameld en bewaard. Hoe meer bamboe, hoe minder CO2 in onze atmosfeer.

Bamboe filtert dus CO2 uit de lucht. Weliswaar niet op de plek waar jij de CO2 hebt uitgestoten, maar het zorgt wel voor meer balans in het totaalplaatje.

Bamboe groeit ongelooflijk snel. Er zijn soorten die maar liefst 121 centimeter per dag groeien. Ook kan een bamboeplant tot wel 120 jaar oud worden, afhankelijk van de soort.  De onderhoudskosten zijn relatief laag en een bamboeplant maakt zelf nieuwe scheuten aan. Dit zorgt ervoor dat bamboe een relatief betaalbare manier is om CO2 te compenseren.

Hoeveel bamboe moet ik planten?

In het kader van “practice what you preach” besloot ik mijn vlucht van Nederland naar Argentinië te compenseren via Bamboo Village Uganda. De heenvlucht wel te verstaan. Voor de terugvlucht ga ik op zoek naar een ander initiatief. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk verschillende projecten te steunen en bovendien biedt het me de mogelijkheid om de verschillen te onderzoeken.

Het compenseren start met een klein rekensommetje. Want, hoeveel bamboe moet ik planten om de meer dan 10.000 kilometer in het vliegtuig te compenseren?

Met 1 vierkante meter bamboe kun je volgens de initiatiefnemers van Bamboo Village Uganda 267,2 kilo CO2 compenseren.

Ik heb voor het compenseren van de CO2-uitstoot van mijn vlucht naar Argentinië 3.389 / 267,2 = 12,68 vierkante meter bamboe nodig.

Rond het af naar boven en je komt op 13 vierkante meter uit. Dat kost bij Bamboo Village Uganda €69,42. Met dit bedrag verzorgt Bamboo Village Uganda het aanplanten en onderhoud van bamboe en bouwen ze huizen voor de inwoners van het dorp. Overigens heb je ook de optie om je bijdrage te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen, om zo de huizenbouw te versnellen en nog meer werkgelegenheid en opleidingskansen te genereren. Ik koos deze keer alléén voor de optie CO2-compensatie, financieel gezien is dat op dit moment de meest haalbare optie voor mij.

Hoe koop ik de bamboe?

Compenseren is heel eenvoudig. Via deze pagina stopte ik 13 (virtuele) vierkante meters in mijn winkelwagentje. Na het afrekenen kreeg ik een superleuk digitaal certificaat als bewijs van mijn bijdrage.

Bamboo Village Uganda certificate

Hoewel de beste stap naar een lagere voetafdruk nog altijd MINDEREN is, ben ik blij dat met projecten als Bamboo Village Uganda de mogelijkheid wordt geboden om dat stuk wat je niet kan (of wil) minderen, kunt compenseren.

Heb jij de CO2-uitstoot van je reis weleens gecompenseerd? Laat het me weten in de reacties onder dit bericht!

Reacties

  • Placeholder

    Dicky

    10 / 09 / 2020 @ 15:52

    Ik verkoop al jaren bamboe ik heb ook veel bamboe planten in de tuin staan. Ik leef dus in een gezonde omgeving. Bamboe kwekerij muntendam.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Koning Bamboe 4,6 / 5 - 223 Reviews @ Trustpilot
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »