Terug

Hoe u Psoriasis Kunt Overwinnen: Een Gids voor Chronische Beheersing

Hoe u Psoriasis Kunt Overwinnen: Een Gids voor Chronische Beheersing

In mijn persoonlijke blog deel ik mijn reis naar een betere gezondheid en het effectief beheersen van psoriasis. Deze ervaring heeft me doen inzien dat elk aspect van ons leven bijdraagt aan ons welzijn. Wil je meer weten over mijn reis en de lessen die ik heb geleerd, lees dan hieronder de volledige blog.

Mijn Persoonlijke Strijd en Overwinning op Psoriasis

Psoriasis is een complexe, chronische huidaandoening die voor velen een bron van frustratie en ongemak is. Mijn eigen reis met psoriasis heeft me niet alleen diepgaand beïnvloed, maar ook tot inzichten geleid die ik graag deel. Deze ervaring heeft mijn perspectief op gezondheid, welzijn en de conventionele medische benadering diepgaand veranderd.

De Confrontatie met de Dermatoloog en Werkgever

Tijdens mijn eerste consultatie bij de dermatoloog werd mij direct methotrexaat (MTX) voorgesteld, een medicatie met bekende ernstige bijwerkingen, inclusief potentieel risico op de vruchtbaarheid. De uitleg over dit medicijn en de noodzaak om mogelijk een jaar te stoppen met de behandeling indien ik toekomstige gezinsplanning overwoog, was voor mij een schokkende openbaring. Ondanks mijn initiële aarzeling, stemde de dermatoloog ermee in mijn besluit te overwegen en schreef mij als alternatief twee zalven en een schuim voor, met een kostenplaatje van 380 euro waarvan slechts 140 euro vergoed werd. Daarnaast had hij zonder verdere consultatie een lichttherapieapparaat voor thuisgebruik besteld, dat binnen een week kosteloos zou worden geleverd.

Dezelfde dag nog begon ik mijn onderzoek en annuleerde ik de bestelling van het lichttherapieapparaat en alle voorgeschreven middelen.  Ik werd geïnspireerd door het advies van een Duitse professor, besloot ik drastische veranderingen in mijn levensstijl aan te brengen. De eerste stap was het reduceren van mijn werkuren; mijn leven was gedomineerd door mijn werk, vaak zeven dagen per week in dienst van een werkgever. Toen ik mijn situatie uitlegde en verzocht om minder te werken, werd pijnlijk duidelijk dat mijn jarenlange inzet weinig betekende; ik was slechts een nummer. Ondanks dat men aarzelend was om aan mijn verzoek te voldoen, heb ik uiteindelijk mijn contract kunnen wijzigen naar een werkweek van drie dagen.

Een Keerpunt

Geschrokken door het vooruitzicht van levenslange afhankelijkheid van zware medicatie, besloot ik dezelfde dag nog drastische veranderingen in mijn levensstijl door te voeren. Ik elimineerde alle vormen van geraffineerde suikers uit mijn dieet, begon fanatiek te sporten, ging vroeger naar bed, en verminderde mijn schermtijd aanzienlijk. Binnen twee weken zag ik een opmerkelijke verbetering in mijn huidconditie.

De Tweede Ontmoeting met de Dermatoloog

Vol zelfvertrouwen en met tastbaar bewijs van mijn vooruitgang, plande ik opnieuw een afspraak met de dermatoloog. Ik confronteerde hem met mijn resultaten, behaald zonder het gebruik van methotrexaat en andere voorgeschreven medicatie. Vervolgens vroeg ik waarom hij niet eerst mijn levensstijl had onderzocht alvorens zo'n ingrijpende behandeling voor te stellen. Zijn reactie, waarin hij aangaf dat deze behandeling vaak wordt voorgeschreven bij mensen met psoriasis, versterkte mijn overtuiging dat de standaard medische benadering soms te snel naar medicatie grijpt, zonder voldoende aandacht te schenken aan de potentieel transformerende kracht van levensstijlveranderingen.

Een Boodschap van Hoop en Zelfzorg

Mijn ervaring leert dat een holistische benadering van psoriasis, waarbij aandacht wordt besteed aan dieet, lichaamsbeweging, slaap en stressmanagement, een diepgaand effect kan hebben op de gezondheid van de huid. Dit wil niet zeggen dat medicatie altijd vermeden moet worden, maar het onderstreept het belang van een goed geïnformeerde, evenwichtige benadering van behandeling.

  • Dieet: Door over te schakelen op een voedingspatroon zonder bewerkte suikers en met een nadruk op ontstekingsremmende voedingsmiddelen, kunnen de symptomen van psoriasis aanzienlijk verminderen.
  • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren, wat indirect de ernst van psoriasis kan beïnvloeden.
  • Slaap: Een goede nachtrust is cruciaal voor het herstel van de huid en het verminderen van ontstekingen.
  • Stressmanagement: Het beheersen van stress door middel van mindfulness, meditatie of andere technieken kan helpen flare-ups te verminderen.
  • Harmonieus Leven: De ultieme sleutel tot het beheersen van psoriasis ligt in het vinden van een balans in alle aspecten van het leven. Dit omvat een evenwicht tussen werk en privé, het beheren van stress door middel van ontspanningstechnieken, regelmatige lichaamsbeweging, een voedzaam dieet, en voldoende rust. Het streven naar harmonie en geluk in je dagelijks leven kan een diepgaand effect hebben op je gezondheid en het beheersen van psoriasis.
  • Vermijd Negativiteit: Het vermijden van negativiteit, zowel in persoonlijke relaties als in de media, kan een aanzienlijk effect hebben op je welzijn. Negatieve invloeden kunnen stressniveaus verhogen, wat weer een trigger kan zijn voor psoriasis. Het cultiveren van positiviteit in je leven, door middel van dankbaarheidsoefeningen of het omringen met ondersteunende mensen, kan helpen je geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.
  • Zon en Vakantie: Zonlicht is een natuurlijke behandeling voor psoriasis, waarbij de UV-stralen helpen de overactieve huidcellen die psoriasis veroorzaken, te normaliseren. Een vakantie naar een zonnige bestemming in de winter kan een welkome verlichting bieden van symptomen. In de zomer biedt Europa genoeg prachtige, zonnige locaties die gunstig kunnen zijn voor je huid en welzijn. Echter, het is essentieel om verantwoord met zonblootstelling om te gaan en altijd zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te beschermen.

Conclusie

Mijn verhaal is er een van empowerment, zelfontdekking en het belang van zelfzorg. Het laat zien dat, hoewel medicatie een rol kan spelen in de behandeling van psoriasis, levensstijlveranderingen een krachtig en vaak onderbenut hulpmiddel zijn in de strijd tegen deze aandoening. Ik moedig iedereen die met psoriasis leeft aan om een proactieve houding aan te nemen in hun behandeling en open te staan voor het verkennen van alle beschikbare opties voor beheersing van hun aandoening.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Koning Bamboe 4,6 / 5 - 223 Reviews @ Trustpilot
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »