Terug

Wij planten een boom bij elk besteld artikel

De onzichtbare dreiging: microplastic uit je kleding

De onzichtbare dreiging: microplastic uit je kleding

Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Deze deeltjes belanden in het milieu en hopen zich daar op. Ze zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn onmogelijk op te ruimen. Microplastic - en het nog kleinere nanoplastic – komt voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond en in ons voedsel terecht komt

Plasticvervuiling is tegenwoordig een hype-woord, de nieuwste milieutrend. Als we denken aan plasticvervuiling, denken we aan foto's van dieren die lijden onder de gevolgen van ons handige plastic leven: schildpadden met plastic rietjes in hun neus, zeehonden die verstrikt zijn in visnetten of walvissen met kilo's plastic zakken in hun maag.

Maar heb je gehoord van microplastics? De bijna onzichtbare dreiging die op de loer ligt in ons eten, drinken en lucht. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die als zodanig het milieu kunnen binnendringen of afkomstig zijn van het afbreken van grotere plastics​ Grote plastic voorwerpen zoals flessen of tassen versplinteren na verloop van tijd in kleinere plastic deeltjes vanwege omgevingsfactoren. Andere microplastics komen in het milieu terecht omdat ze opzettelijk door hun fabrikanten aan cosmetica of verfproducten zijn toegevoegd. De twee belangrijkste bronnen van microplastics zijn echter banden - gemaakt van synthetisch rubber, dat met wrijving plastic deeltjes afgeeft - en kleding en textiel. Het laatste is het onderwerp van vandaag. Waarom? Omdat microplastics, of microvezels, uit kleding gevaarlijker zijn dan wat we tot nu toe dachten.

SYNTHETISCHE KLEDING VERVUILT DE AARDE

Microplastics uit textiel worden vanwege hun vorm microvezels genoemd. Misschien heb je het label van je kleding nog nooit gecontroleerd. Als je dat doet, zul je woorden vinden als 'polyester', 'nylon', 'polyamide', 'acryl'. Dit zijn voorbeelden van plastic materialen die heel vaak in kleding worden gebruikt. 

Wanneer dit textiel wordt vervaardigd, gewassen met je wasgoed, wordt gedragen of gedroogd, laten ze deze kleine plastic vezels in het water en de lucht los . Deze microvezels zijn terug te vinden in bijna alles wat we eten en drinken: vis, zeevruchten, kip, kraanwater, flessenwater, zout, bier. Ze zijn diep in onze voedselketen terechtgekomen , waarvan wij bovenaan staan, dus het risico voor ons is nog groter.

Geen enkele locatie op aarde is ook veilig voor deze vezels; omdat ze in de lucht terechtkomen, kunnen ze kilometers reizen voordat ze zich settelen, hebben wetenschappers bewezen. Van de top van de wereld tot het diepste punt van de oceaan, noch de Mount Everest, noch de Mariana Trench is vrij van microplastic vervuiling. Uit onderzoek is gebleken dat ook grote steden als Londen, Parijs en Dongguan microvezels uit textiel inzamelen. Zelfs in ongerepte gebieden zoals de Pyreneeën of Amerikaanse nationale parken valt er plastic regen. Een bijna onzichtbare dreiging die uiteindelijk zijn weg naar ons heeft gevonden.

EERSTE WETENSCHAPPELIJKE BEWIJS DAT MICROVEZELS ONZE LONGEN AANTASTEN

Plastic microvezels worden niet alleen in de buitenlucht aangetroffen ; ze zijn ook te vinden in gebouwen en vooral in het stof op de vloer. Van al het zwevende stof in een huishouden is 33% microplastics uit textiel. Dit is voldoende reden tot bezorgdheid, aangezien deze vezels zich mogelijk afzetten op het voedsel dat we eten, waardoor een nieuwe bron van opname van microplastics ontstaat. Uit onderzoek is gebleken dat de opname van huishoudelijke vezels per persoon per jaar tussen de 14.000 en 68.000 deeltjes kan oplopen .

Niet alleen dat, microplastics werden al   30 jaar geleden in longweefsel aangetroffen . Textielarbeiders die onder meer polyester- en nylonvezels verwerken,  ondervonden hoesten, kortademigheid en verminderde longcapaciteit .  

Wat deze kwestie nog zorgwekkender maakt en onmiddellijke actie van overheden en de textielindustrie vereist, is het laatste onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen in februari 2021 heeft gedaan. Kledingvezels zoals nylon en polyester  kunnen het herstel en de ontwikkeling belemmeren. van onze longen . Onderzoek in de Verenigde Staten heeft ook voor het eerst aangetoond dat de  kleinste plastic deeltjes bij zwangere ratten elders in het lichaam terecht kunnen komen . Ze werden niet alleen aangetroffen in de longen en het hart van de zwangere rat, maar ook in de lever, longen, hart, nieren en hersenen van de foetus.

Volgens de onderzoekers gebeurt dit mogelijk ook bij mensen.

WAT KUNT U DOEN OM UW BLOOTSTELLING TE BEPERKEN?

Als consumenten voelen we ons vaak hopeloos als we horen over problemen op zo'n wereldwijde schaal. Het vervangen van uw plastic fles door een herbruikbare fles zal deze keer niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat u uw huis regelmatig ventileert en stofzuigt om ervoor te zorgen dat de plastic vezels worden opgevangen. 

Kies bij het kopen van kleding of textiel voor uw huis zoveel mogelijk duurzaam geproduceerde natuurlijke materialen. Probeer weg te blijven van snelle mode, aangezien dit model alleen maar overconsumptie van kleding stimuleert, vooral synthetische kleding zoals polyester.

Of vraag je favoriete modemerk om verantwoordelijkheid te nemen voor de kledingdie ze op de markt brengen. Ze moeten garanderen dat hun producten ons milieu, onszelf en vooral de volgende generaties niet in gevaar brengen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Koning Bamboe 4,6 / 5 - Reviews @ Trustpilot